تادائو آندو 1

بیوگرافی معمار تادائو آندو

تادائو آندو از اوساکا ژاپن معماری است که در راس موفقیت کشورش قرار گرفته و در چند سال گذشته به عنوان یک نیروی فرهنگی در جهان ظاهر شده است. جایزه معماری ۱۹۹۵ پریتزکر در مراسمی رسمی در کاخ گراند تریانون ورسای فرانسه به او اهدا شد. بدون شک کسی در دنیای معماری وجود ندارد که اثر او را نشناسد. این اثر عمدتا از بتن آرمه و فضاهایی به شیوه های جدید و منحصر به فرد ساخته شده تا الگوهای پیوسته در حال تغییر نور و باد را در تمام سازه های خود از خانه ها و مجتمع های آپارتمانی گرفته تا کلیساها، موزه های عمومی و مراکز خرید تجاری به کار گیرد.

تادائو آندو می گوید: “نور در تمام کارهای من عامل کنترل کننده مهمی است. من فضاهای محصور را عمدتاً با استفاده از دیوارهای بتونی ضخیم ایجاد می کنم که دلیل اصلی آن ایجاد قلمروی برای فرد در جامعه است. هنگامی که عوامل خارجی محیط یک شهر نیاز به دیواری دارند که بدون منفذ باشد فضای داخلی باید کامل و رضایت بخش شود.”

آندو در مورد موضع دیوارها چنین می نویسد: “گاهی اوقات دیوارها قدرت نیرومندی را آشکار می کنند. آنها قدرت تقسیم فضا، تغییر شکل مکان و ایجاد قلمروهای جدید را دارند. دیوارها بنیادی ترین عناصر معماری هستند اما می توانند غنی ترین آنها نیز باشند.”

تادائو آندو ادامه می دهد: “چیزهایی مانند نور و باد تنها زمانی معنا پیدا می کنند که درون خانه و به شکلی جدا از دنیای خارج معرفی شوند. من نظم معماری را بر اساس مربع های هندسی، دایره ها، مثلث ها و مستطیل ها ایجاد می کنم و سعی می کنم از نیروها در محل ساخت بنا استفاده کرده تا هماهنگی میان خانه و طبیعت (نور و باد) را که در روند مدرن سازی خانه های ژاپنی در جریان رشد سریع دهه پنجاه و شصت از دست رفته را بازگردانم.”

جان موریس دیکسون در کتاب معماری پیشرو خود در سال ۱۹۹۰ نوشت: “هندسه نقشه های داخلی آندو که معمولاً شامل سیستم های مستطیل شکلی است که توسط دیوارهای خمیده یا زاویه دار مجزا شده اند می تواند در نگاه اول تصادفی یا انتزاعی به نظر برسند. آنچه در ساختمانهای واقعی کشف می شود فضاهایی هستند که به راحتی با تصرف انسان سازگار شده اند.”

او علاوه بر این کارهای آندو را تقلیل گرایانه توصیف می کند اما “… تأثیر آن چنین نیست که ما را از پرمایگی احساسی بی بهره کند. به نظر می رسد تمام محدودیت او با هدف متمرکز کردن توجه ما به روابط حجم های عظیم، نمایش نور روی دیوارهایش و رشته های منظمی که گسترش می دهد باشد. “

او کودکی خود را در مزارع و خیابانها گذراند و از سن ۱۰ تا ۱۷ سالگی وقت خود را صرف ساختن مدلهای چوبی از کشتی ها، هواپیماها و الگوهایی کرد که مهارت آن را از نجاری در نزدیکی خانه اش فرا گرفته بود. آندو پس از مدت کوتاهی بوکسور بودن خودآموزی خود را با کارآموزی کوتاه مدت زیر نظر طراحان و برنامه ریزان شهری آغاز کرد. “من هرگز دانش آموز خوبی نبودم و همیشه یادگیری را به تنهایی و خارج از کلاس ترجیح می دادم. زمانیکه ۱۸ سال داشتم به بازدید از معماری های سنتی عظیم معابد، زیارتگاه ها و چایخانه های کیوتو و نارا پرداختم و با دیدن ساختمانهای واقعی و خواندن کتاب در مورد آنها معماری را آموختم.” او در دهه شصت سفرهای مطالعاتی زیادی به اروپا و ایالات متحده داشت تا ساختمانهای بزرگ تمدن غربی را با کتاب طراحی دقیقی که حتی امروز هنگام سفر آن را با خود می برد مشاهده و تحلیل کند.

تادائو آندو اظهار می کند که کتابی را در مورد لوکوربوزیه در یک کتابفروشی دست دوم در اوساکا پیدا کرد و چندین هفته طول کشید تا پول کافی برای خرید آن را پس انداز کند. آندو هنگامی که این کتاب را تهیه کرد می گوید: “من نقاشی های دوره اولیه او را چندین بار دنبال و ترسیم کردم تا اینکه تمام صفحات سیاه شد و در ذهنم اغلب در شگفتم که چگونه لو کوربوزیه درباره این پروژه یا موارد دیگر فکر کرده است.” آندو هنگام بازدید از مارسِی فرانسه بازدید از شرکت طراحی مجتمع های مسکونی کوربو و علاقه مند شدن به استفاده پویا از بتن را به یاد می آورد. اگرچه بتن (همراه با فولاد و شیشه) متریال مورد علاقه آندو است اما او در چند پروژه نادرش از جمله غرفه ژاپن برای نمایشگاه ۹۲ در اسپانیا از چوب استفاده کرده است.

بتن آندو اغلب “به نرمی ابریشم” اشاره شده است. او توضیح می دهد که کیفیت سازه به مخلوط بستگی ندارد بلکه به قالب بندی که بتن در آن ریخته می شود بستگی دارد. به دلیل سنت معماری چوبی در ژاپن سطح مهارت نجاری بسیار بالاست. قالب بندی چوبی که قطره ای آب از درز اشکال آن نفوذ نمی کند به همین مهارت بستگی دارد. اشکالی برای بستن مسیر آب ضروری است که در غیر این صورت حفره ها ظاهر شده و سطح می تواند ترک بردارد.

قالب های فرم یا کرکره  های چوبی او (همانطور که در ژاپن نامیده می شود) حتی برای رسیدن به نرمی ابریشمی بتن صیقل شده اند. سوراخ هایی به فاصله های مساوی در بتن که نتیجه پیچ هایی است که کرکره ها را کنار هم نگه می دارند تبدیل به علامت تجاری آندو شده است. بتن آندو هم سازمان یافته و هم تراز است و هرگز پوشانده یا گچ کاری نشده است.

اگرچه بتن برای آندو ارجحیت دارد اما جزئی از سنت ساختمان ژاپنی نیست. او توضیح می دهد: “بیشتر خانه های ژاپنی مثل خانه خودم با چوب و کاغذ ساخته شده اند. خانه ای که از زمان کودکی آنجا زندگی کرده ام همانند غاری است که در آن احساس راحتی دارم.” او می گوید که اولین فرزند دوقلوهای خانواده است. وقتی دو ساله بود تصمیمی گرفته شد مبنی بر اینکه مادر بزرگ مادری اش او را بزرگ کند و نام او را آندو گذاشتند. آنها قبل از نقل مکان به جایی که امروز زندگی می کند در نزدیکی بندر اوساکا زندگی می کردند.

قدردانی تادائو آندو از مهارت استاد نجارش تا حدی از این توصیف بر می آید: “من مدت زیادی از کودکی ام را در مغازه نجاری در خیابانی نزدیک خانه ای که در آن بزرگ شده بودم گذراندم و به تلاش برای ساخت اشکال چوبی علاقه مند شدم. با چشمانی جوان و حساس چگونگی رشد درختان، دگرگونی با نور خورشید و تغییر حاصله در کیفیت چوب را نظاره کردم و تعادل مطلق بین یک فرم و ماده ای که از آن ساخته شده را درک کردم. من کشمکش های درونی ذاتی عمل انسان را از اِعمال اراده اش برای خلق یک فرم تجربه کردم … “

بیوگرافی تادائو آندو

بیانیه بنیاد هنگام اعطای جایزه

تادائو آندو معمار ۵۳ ساله ژاپنی که در اوساکا به زندگی و کار مشغول است هجدهمین برنده جایزه معماری پریتزکر شد. جی آرتور پریتزکر رئیس بنیاد هایت که این جایزه را سال ۱۹۷۹ پایه گذاری کرد به نقل از تقدیرنامه هیئت داوران معماری آندو را “مجموعه شگفتی هایی که بطور هنرمندانه در فضا و ترکیبی خلق شده اند… که مورد استفاده و الهام بخش هستند… بدون اینکه با قدم زدن در ساختمانهایش قابل پیش بینی باشند” توصیف می کند.

“آندو سومین معمار ژاپنی است که برنده بالاترین افتخار معماری جهان شد. مراسم رسمی ۲۲ می در کاخ گراند تریانون ورسای فرانسه برگزار و یک کمک هزینه ۱۰۰،۰۰۰ دلاری به او اهدا شد.

پریتزکر با تأیید انتخاب هیئت داوران گفت: “آندو پروژه های خود را به عنوان مکان های مسکونی و نه به عنوان طرح های انتزاعی در یک منظره تصور می کند و این جای تعجب نیست که اغلب توسط معماران حرفه ای و منتقدین از او به عنوان سازنده و معمار یاد می شود. این امر تأکید بر این موضوع است که تا چه حد مهارت را برای اجرای طراحی خود مهم می داند. او برای دستیابی به بتن صاف، تمیز و بی نقص برای سازه هایش نیاز به دقت مطلق  در ساخت و ریخته گری فرم های بتونی دارد.”

او مدت کوتاهی شاگرد نجاری بود و مهارت ساخت سازه های چوبی سنتی ژاپن را فرا گرفت اما با وجود این تقریباً در تمام پروژه هایش از سیمان به عنوان مصالح ساختمانی اولیه استفاده می شود. غرفه ژاپنی برای نمایشگاه ۹۲ در اسپانیا یکی از معروف ترین سازه های اوست که کاملاً از چوب ساخته شده است.

بیشتر پروژه های آندو در اوساکا ژاپن ساخته شده اند شهری که در آن متولد شده، بزرگ شده و در حال حاضر به زندگی و کار مشغول است. وی علاوه بر تعدادی از سازه های مذهبی الهام بخش، موزه ها، ساختمانهای تجاری شامل دفاتر، کارخانه ها و مراکز خریدی را طراحی کرده است. اما کار حرفه ای او با پروژه های مسکونی آغاز شد.

یکی از اولین طراحی های او در سال ۱۹۷۷ خانه ردیفی کوچک آزوما در زادگاهش اوساکا بود که سال ۱۹۷۹ برنده جایزه برتر موسسه معماری ژاپن شد. وی خانه های مهم زیادی را برای یک یا چند خانواده و با کارکرد مشترک تجاری- مسکونی و مجتمع های آپارتمانی طراحی کرده است.

بیل لیسی مدیر اجرایی هیئت داوران بین المللی که هر سال برنده را انتخاب می کند به نقل از تقدیرنامه رسمی هیئت منصفه می گوید: “آندو مجموعه آثار فوق العاده ای دارد. بینش درونی قدرتمند او هرگونه جنبش، مکتب یا سبکهای موجود را نادیده می گیرد و ساختمانهایی با فرم و ترکیب مربوط به نوع زندگی آنجا خلق می کند.”

لیسی معمار و رئیس دانشگاه ایالتی نیویورک در پرچس توضیح داد: “بخش اصلی فلسفه معماری آندو ایجاد مرزهایی است که در آن می تواند حوزه های درون نگرانه ایجاد کرده و فضایی را پوشش دهد که افراد بتوانند به دور از هرج و مرج شهری با نور و سایه، باد و آب در ارتباط باشند.

آندو سومین برنده جایزه پریتزکر از ژاپن است. انتخاب کنزو تانگه در سال ۱۹۸۷ و فومیهیکو ماکی در سال ۱۹۹۳ نشان ماندگار این کشور در معماری مدرنیستی قرن بیستم را تأیید کرد که پیش از این تقریباً منحصر به جریان اصلی آمریکا و اروپا بود.”

تادائو آندو به عنوان یک معمار خودآموخته، بدون داشتن مدرک معماری و یا حتی آموزش زیرنظر استاد معماری پیشرفت خود را به مطالعه گسترده و بسیاری از سفرهای مطالعاتی به اروپا و ایالات متحده برای بازدید ازبناهای واقعی تاریخی نسبت می دهد. او کتاب های طراحی دقیقی از تمام سفرهای خود تا به امروز نگه داشته است.

یکی از مهمترین پروژه های مسکن او خانه روکو نام دارد که در دو مرحله ساخته شد، بیست واحد تراس دار در اندازه و طراحی متفاوت در مرحله اول و۵۰ واحد در مرحله دوم که سال ۱۹۹۳ تکمیل شدند. در حالیکه این واحدها دارای نمای یکنواختی هستند هر یک فضای داخلی منحصر به فردی دارند. واحدها از بتن آرمه با اسکلت مستحکمی ساخته شده که در قسمتی از دامنه کوه با شیب شصت درجه و چشم اندازی وسیع از خلیج اوساکا قرار گرفته اند و مجهز به امکاناتی همچون استخر شنا و مرکز خرید بالای بام هستند. آندو سال ۱۹۸۳ جایزه طراحی فرهنگی ژاپن را برای این پروژه دریافت کرد.

پروژه های مسکونی دیگر آندو شامل خانه سه طبقه ایشیهارا در اوساکا از سازه های بتنی با یک تالار مرکزی منحصر به فرد بوده که با لایه ای از بلوکه های شیشه ای احاطه شده است. خانه هوریوچی یکی دیگر از اقامتگاه های سه طبقه اوست که از یک دیوار بلوکه ای شیشه ای به عنوان صفحه نمایش ساده ای میان خانه و ترافیک خیابان استفاده شده است.

او همواره به ساختن اقامتگاه ها ادامه می دهد اما دامنه کاری خود را برای جا دادن سازه های دیگر گسترده تر کرده است. برخی از این سازه های جدید شامل کلیسای نور و کلیسای روی آب برای ستایشگران مسیحی و معبد آبی بودایی است که از طریق یک ردیف پله به حوضچه ای از نیلوفرهای آبی وارد می شود. موزه کودکان در هیوگو و موزه جنگل مقبره ها در کوماموتو نمونه های قابل توجهی از کاربرد پله و فضاهای زیرزمینی هستند.

آندو سال ۱۹۹۳ برنده جایزه آکادمی هنر ژاپن و سال ۱۹۹۲ برنده جایزه معماری کارلسبرگ در دانمارک شد که به افتخارات گذشته اش از جمله مدال طلای آکادمی معماری فرانسه در سال ۱۹۸۹؛ مدال آلوار آلتو در سال ۱۹۸۵؛ جایزه هنری ماینیشی در سال ۱۹۸۷ برای کلیسایی روی کوه روکو؛ جایزه یادبود آرنولد برونر و جایزه وزارت آموزش ژاپن برای تشویق استعدادهای جدید هنرهای زیبا در سال ۱۹۸۶ افزود. آندو عضو افتخاری موسسه سلطنتی معماران بریتانیایی، موسسه معماران آمریکایی و آکادمی و موسسه هنر و ادبیات آمریکایی است.

بیانیه تادائو آندو

نمونه کارهای تادائو آندو

کارهای تادائو آندو 5
کارهای تادائو آندو 10
کارهای تادائو آندو 4
کارهای تادائو آندو 9
کارهای تادائو آندو 3
کارهای تادائو آندو 8
کارهای تادائو آندو 2
کارهای تادائو آندو 7
کارهای تادائو آندو 1
کارهای تادائو آندو 6

مترجم خانم فهیمه سادات ترابی، جهت تماس به صفحه تلگرام مترجم مراجعه نمایید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

20 + یک =

فهرست