مسئلهی تغییرات اقلیم و مفهوم پایداری
میتوان اذعان داشت که در فرهنگ اشباع از رسانه ما، تهدید تغییرات اقلیم بیش از حد مورد توجه قرار گرفته است. شواهد علمی جای بحث باقی نمیگذارد: بیشتر این تغییرات ناشی از فعالیت انسان است و این روند با سرعت هرچه بیشتر در حال تداوم است و مقدار بیشتری دی اکسید کربن، متان و سایر گازهای گلخانه ای وارد جو میشوند. ده سال آینده بسیار حیاتی است. انتشار دی اکسید کربن باید به سرعت کاهش یابد. طبق گفته هیئت بین دولتی تغییرات اقلیم با کاهش انتشار کربن، میتوانیم افزایش دمای جهانی را به دو درجه سانتیگراد محدود کنیم. اما اگر همین روند را ادامه دهیم، این افزایش میتواند به شش درجه سانتیگراد برسد (براون، ۲۰۰۹).
در نتیجه ضرورتی برای چگونگی پاسخگویی و حفظ شهرهایمان احساس میشود؟ به منظور دفاع از شهرها و بازیابی آنها از مسائل شدید اقلیمی، ابتدا باید با در نظر گرفتن مفهوم طراحی پایدار استفاده از منابع موجود در ساختمان های شهری را به حداقل برسانیم، تا گامی بلند برای پایدارتر کردن شهرهایمان برداریم (استوری و برد، ۲۰۰۱).
در سال ۱۹۸۷ گزارش کمیسیون جهانی محیط زیست و توسعه یعنی «آینده مشترک ما» که با عنوان «گزارش برانتلند» نیز شناخته میشود، تعریف اولیه ای برای توسعه پایدار ارائه داد. اصطلاح توسعه پایدار به این صورت تعریف میشود: «توسعه ای که نیازهای کنونی را بدون محدود کردن توانایی نسل های آینده در تأمین نیازهایشان، برطرف سازد». (گافرون، هویسمنز و اسکالا، ۲۰۰۵).
لازمه اصلی پایدار کردن فعالیت های انسانی، تمرکز بر روابط بیرونی نظام مانند سکونت گاههای انسانی با محیط طبیعی آن است که درنهایت اساس تمام فعالیتهای ما را فراهم میکند. باید روابط داخلی بین عناصر مختلف درون نظام نیز در نظر گرفته شود، زیرا این فرایندها تعیین کننده گام های لازم به سمت پایداری بیشتر هستند (گافرون، هویسمنز و اسکالا، ۲۰۰۵).
منظور از شهر پایدار چیست؟
ایده پایداری حاکی از تعادلی است که نیازهای انسان را بدون کاهش سلامت و بهره وری نظام های طبیعی تأمین میکند. همچنین از نظام های استخراج و دفع که انرژی و منابع زیادی مصرف میکنند و پرخطر هستند، به سمت نظام های چرخه ای بسته ای میرود که تجدید پذیر، پویا و انعطاف پذیر هستند (مندلر و لازاروس، ۲۰۰۶).
تحقیقات زیادی پیرامون مفهوم و ویژگی های طراحی شهر پایدار انجام شده است. این یک مسئله پیچیده است. ابعاد فیزیکی فرم شهری ممکن است شامل اندازه، شکل، کاربری زمین، آرایش و توزیع فضا های باز و ترکیبی از مشخصه های مختلف نظیر سامانه حمل و نقل شهر و ویژگی های طراحی شهری باشد (جنکز و جونز، ۲۰۱۰).