بیوگرافی معمار شیگرو بان
شیگرو بان ۵ آگوست ۱۹۵۷ در توکیو متولد شد. پدرش تاجر تویوتا و مادرش “طراح فشن سطح بالای (اوت کوتر)” لباس زنانه بود. علاقه شدید پدرش به موسیقی کلاسیک باعث شد بان در کودکی ویولن را یاد بگیرد. مادرش هر سال برای هفته های مد پاریس و میلان به اروپا سفر می کرد و همین اشتیاق بان به سفر خارج از کشور را تشدید کرد. بان در دوران کودکی به تماشای نجارانی که اغلب برای نوسازی خانه چوبی خانوادگی شان استخدام می شدند می پرداخت و این کار او را به حرفه سنتی نجاران و ساختن وسایلی با تکه های چوب علاقه مند کرده که در نتیجه تصمیم گرفت نجار شود.
شیگرو بان در هنر و مهارت صنایع دستی دوران دبستان و راهنمایی سرآمد بود. مدل خانه ای که او در تعطیلات تابستانی کلاس نهم خود به عنوان یک تکلیف طراحی کرده بود در مدرسه به عنوان بهترین مدل معرفی شد که پس از آن تصمیم گرفت معمار شود. علاقه شدیدش به راگبی به موازات این رویا بود. بان از ده سالگی راگبی بازی کرده بود و در دوران دبیرستان نیز به عنوان عضو تیم منطقه ای توکیو انتخاب شد که مقابل تیم ملی کره به رقابت پرداخت. بان امیدوار بود به دنبال علاقه اش به راگبی و معماری در دانشگاه واسدا مشغول به تحصیل شود. او پس از اطلاع از آزمون طراحی برای ورود به آن دانشگاه از کلاس دهم هر یکشنبه را به آموختن طراحی در آتلیه نقاشی گذراند و از کلاس یازدهم هر روز پس از آموزش راگبی به مدرسه طراحی می رفت. زمانیکه بان کلاس یازدهم بود به عنوان عضو ثابت تیم راگبی انتخاب شد و در مسابقات کشوری بازی کرد که تیمش در دور اول شکست خورد. وی سپس تصمیم گرفت تا از برنامه های خود برای ورود به دانشگاه واسدا که به خاطر قدرت راگبی مشهور است صرف نظر کرده و به دانشگاه هنرهای توکیو و تحصیل در رشته معماری بپردازد. بان از کلاس دوازدهم در کلاسهای مدرسه آمادگی برای ورود به دانشگاه شرکت کرد. او برای اولین بار مدل سازی ساختاری را با استفاده از کاغذ، چوب و بامبو فرا گرفت و توانایی استثنایی اش خیلی سریع اثبات کرد که در این زمینه بی همتاست. توموهارو ماکابه معلمش در آن مدرسه فارغ التحصیل رشته معماری از دانشگاه هنر توکیو بود. بان یک روز در خانه ماکابه با مقاله ای درمورد جان هیدوک “معمار کاغذ” و رئیس دانشکده معماری اتحادیه کوپر در نیویورک مواجه شد. رویارویی با مدل ها و طرح های این ساختمانهای ویران شده برای او انقلابی شد که تصمیم گرفت به ایالات متحده برود و در اتحادیه کوپر به تحصیل در رشته معماری بپردازد.
شیگرو بان سال ۱۹۷۷ برای مطالعه زبان انگلیسی به کالیفرنیا سفر کرد و در آن زمان متوجه شد که اتحادیه کوپر دانشجویان خارج از کشور را نمی پذیرد و فقط دانشجویانی که از مدارس ایالات متحده منتقل شده اند را پذیرفته است. او به دنبال مدرسه ای بود که بتواند از آنجا انتقال یابد و تصمیم به تحصیل در موسسه معماری کالیفرنیای جنوبی گرفت که تازه تاسیس بود و از یک انبار قدیمی بازسازی شده به عنوان ساختمان مدرسه استفاده می کرد. بان مجذوب استودیوی جذاب و محیط مدرسه شد. ریموند کپ معمار مشهور و بنیانگذار موسسه معماری کالیفرنیای جنوبی با او مصاحبه کرد و اگرچه بان نمی توانست به خوبی انگلیسی صحبت کند کپ که تحت تأثیر طراحی های بان قرار گرفته بود به وی اجازه داد به عنوان دانشجوی سال دوم وارد مؤسسه شود. بان از مجموعه خانه های کیس استادی (آزمون هایی در معماری مسکونی آمریکایی برای ساخت خانه های ارزان و راحت در ایالات متحده) که تحت تأثیر معماری سنتی ژاپن بودند الهام گرفته است. او سال ۱۹۸۰ پس از اتمام چهارمین سال تحصیلش در موسسه معماری کالیفرنیای جنوبی به اتحادیه کوپر منتقل شد. تمام دانش آموزان منتقل شده از مدارس دیگر به عنوان دانشجوی سال دوم تحصیل خود را شروع و دین مالتز شریک فعلی او در دفتر نیویورک و معماران برجسته دیگری مانند ناناکو اومه موتو (رایزر+ اومهموتو) و لوری هاوکینسون (اسمیت-میلر + معماران هاوکینسون) در بین همکلاسی های بان بودند. اساتید او ریکاردو اسکوفیدیو، تاد ویلیامز، دیانا آگرست، برنارد تسومی، پیتر آیزنمن و جان هیدوک بودند. در پایان سال چهارم بان به مدت یک سال از اتحادیه کوپر مرخصی گرفت و در دفتر آراتا ایسوزاکی در توکیو مشغول به کار شد او سپس به اتحادیه کوپر بازگشت و لیسانس معماری خود را سال ۱۹۸۴ گرفت. بان پس از فارغ التحصیلی در سفری به اروپا با یوکیو فوکاگاوا عکاس همراه شد و برای اولین بار از معماری آلوار آلتو در فنلاند دیدن کرد و از نحوه تأکید معماری آلتو بر زمینه و محتوای منطقه ای متحیر شد.
شیگرو بان سال ۱۹۸۵ حرفه خود را در توکیو بدون هیچ تجربه کاری شروع کرد. او بین سالهای ۱۹۸۵ و ۱۹۸۶ تاسیسات نمایشگاه امیلیو آمباز، نمایشگاه آلوار آلتو و نمایشگاه جودث ترنر را به عنوان متصدی گالری اکسیس در توکیو راه اندازی و طراحی کرد. او در حین ساخت سازه های لوله ای کاغذی که برای اولین بار در نمایشگاه آلتو اجرا کرده بود، “خانه ای با سقف دو طبقه”، “خانه ای با استودیوی عکاسی مضاعف”، “خانه مبله”، “خانه ای با دیوار پرده ای”، “خانه ۲/۵″، “خانه ای با دیوار کمتر” و “خانه برهنه” خود را به عنوان مجموعه ای از مطالعات موردی طراحی کرد.
وقتی بان متوجه شد که دو میلیون پناهنده از جنگ داخلی رواندا (شرق آفریقا) در سال ۱۹۹۴ مجبور به زندگی در شرایط وحشتناک بودند پناهگاه های کاغذی خود را به ماموران عالی رتبه سازمان ملل متحد برای پناهندگان پیشنهاد داد و آنها او را به عنوان مشاور استخدام کردند. او پس از وقوع زمینلرزه بزرگ هانشین یا کوبه در سال ۱۹۹۵ “خانه های تنه کاغذی” را برای پناهندگان ویتنامی سابق ساخت که امکان زندگی در خانه های موقت مقرر شده توسط دولت ژاپن را نداشتند. او همچنین “کلیسای کاغذی” تکاتری را با دانشجویان داوطلب ساخت که محرکی برای ایجاد سازمان غیردولتی معماران داوطلبانه شد و شروع به فعالیت های امداد رسانی در برابر فجایع کرد. سازمان معماران داوطلبانه خانه های موقتی را سال ۱۹۹۹ در ترکیه، سال ۲۰۰۱ در هند غربی و سال ۲۰۰۴ در سریلانکا بنا کردند. آنها یک مدرسه موقت پس از زلزله سیچوآن در سال ۲۰۰۸، یک سالن کنسرت در لاکوئیلا ایتالیا و پناهگاه هایی پس از زلزله هائیتی در سال ۲۰۱۰ ساختند. سازمان معماران داوطلبانه پس از وقوع زلزله بزرگ شرق ژاپن در سال ۲۰۱۱، ۱۸۰۰ سیستم پارتیشن کاغذی را در بیش از ۵۰ پناهگاه نصب کردند تا به خانواده ها حریم شخصی بیشتری بدهد. سازمان معماران داوطلبانه خانه های موقتی را نیز در اوناگاوا در استان میاگی ژاپن ساخته اند. این امر پیشرفت چشمگیری در کیفیت زندگی در پناهگاه ها و مسکن های موقتی ایجاد کرده که مورد بی توجهی دولت قرار گرفته بودند. بان پس از ویرانی زلزله کنتربری نیوزیلند در سال ۲۰۱۱ کلیسای مقوایی را به عنوان نماد بازسازی شهر کرایست چرچ ساخت.
پیشرفت سازه های لوله ای کاغذی بان در سال ۱۹۹۵ موفق به دریافت گواهی معماری پایدار از وزیر ساخت و ساز ژاپن و تکمیل “خانه کاغذی” شد. او سال ۲۰۰۰ با همکاری فرای اوتو معمار و مهندس سازه آلمانی سازه عایق شبکه ای از لوله های کاغذی عظیمی برای غرفه ژاپن در نمایشگاه هانوفر آلمان طراحی گرد. این سازه بخاطر معماری قابل بازیافت خود در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است.
نوبوتاکا هیگارا سال ۱۹۹۸ شریک بان در دفتر توکیو او شد.
شیگرو بان سال ۲۰۰۴ با جین دو گاستینز (شریکش در دفتر پاریس از سال ۲۰۰۴) و فیلیپ گوموکجین تشکیل تیم داده و در رقابت مرکز پمپیدو در متز پیروز شدند. وی دانشجویان ژاپنی و اروپایی را جمع کرد و یک دفتر موقت از سازه های لوله ای کاغذی را در تراس طبقه فوقانی مرکز پومپیدو پاریس بنا کرد.
بان سال ۲۰۰۱ استاد دانشکده مطالعات زیست محیطی و اطلاعات دانشگاه کیئو شد. او پس از پیروزی در رقابت مرکز پمپیدو در متز با شریکش جین دو گاستینز یک شرکت خصوصی در پاریس تاسیس کرد. بان سال ۲۰۰۸ از دانشگاه کیئو استعفا داد و سال ۲۰۱۰ استاد مدعو دانشگاه هاروارد و دانشگاه کرنل شد. او سال ۲۰۱۱ استاد دانشگاه هنر و طراحی کیوتو شد.
بان اکنون مشغول کار روی خلق معماری است و همواره برای کمک در برابر فجایع برای سخنرانی های گسترده و تدریس داوطلب می شود. او همچنان به توسعه سیستم های ساختاری و مواد سازنده ادامه می دهد. این کار نه تنها منجر به سازه های لوله ای کاغذی بلکه ایجاد ساختار های لایه لایه ای از بامبو (خانه مبله بامبو، ۲۰۰۲)، سیستم های ساختاری از محفظه های حمل (موزه متحرک نیویورک در سال ۲۰۰۵ ، سانتا مونیکا در سال ۲۰۰۶ ، توکیو در سال ۲۰۰۷ ؛ محفظه های مسکن موقت در اوناگاوا، ۲۰۱۱) و سازه های چوبی بدون اتصالات فلزی (مرکز پومپیدو-متز ۲۰۱۰؛ کلوپ گلف نه پل هیزلی در سال ۲۰۱۰ ؛ ساختمان اداری جدید تامدیا سال ۲۰۱۳ ؛ موزه هنر آسپِن سال ۲۰۱۴) شده است. علاوه بر این وی مبلمان و معماری از جنس الیاف کربن (صندلی فیبر کربنی در سال ۲۰۰۹ و موزه غرفه تابستانی موزه ریتبرگ در سال ۲۰۱۳) ساخته است.