یورن اوتزان 1

بیوگرافی معمار یورن اوتزان

یورن اوتزان معمار دانمارکی سال ۱۹۱۸ به دنیا آمد. او زمانی که در مقطع متوسطه مشغول تحصیل بود با مطالعه طرح های جدید، ترسیم نقشه ها و ساخت مدل ها به پدرش که مدیر یک کارخانه کشتی سازی در آلبورگ دانمارک و معمار کشتی ساز برجسته ای  بود کمک می کرد. این فعالیت شرایطی را برای او فراهم ساخت تا به عنوان یک معمار کشتی ساز مانند پدرش آموزش ببیند.

یورن تحت تأثیر آینر اوتزان فرنک یکی از پسر عموهای پدرش که مجسمه ساز و استاد آکادمی سلطنتی هنرهای زیبا بود به مجسمه سازی علاقه مند شد و پس از تحصیلات متوسطه در آکادمی سلطنتی هنرهای زیبا کپنهاگ  پذیرش گرفت.

او در سال ۱۹۴۲ از آکادمی هنرهای زیبا فارغ التحصیل شد و مانند بسیاری از معماران متأثر از جنگ جهانی دوم به کشور بی طرف سوئد گریخت و در زمان جنگ در دفتر استکهلم حکن آلبرگ مشغول به کار شد. وی سپس به فنلاند رفت تا با آلوار آلتو کار کند.

اوتزان در حالی که هنوز مشغول تحصیل بود به عنوان یکی از ستایندگان ایده های گونار اسپلنت و فرانک لوید رایت تاثیرات عمده آلتو، اسپلنت و رایت را در کار خود تصدیق کرد. او طی یک دهه بعد به مراکش، مکزیک، ایالات متحده، چین، ژاپن، هند و استرالیا سفر کرد و تصمیم گرفت به الگویی برای زندگی خود تبدیل شود.

بیشتر پروژه های اوتزان در زادگاهش دانمارک ساخته شده اند اما دلیل مشهور شدن او بیشتر به خاطر بنای نمادین خانه اپرای سیدنی با سقف های خمیده است. ساخت این بنا سال ۱۹۵۹ آغاز شد و اوتزان سال ۱۹۶۶ پس از مشاجرات تلخ با مقامات استرالیا در رابطه با مسائل مربوط به هزینه و برنامه این پروژه را ترک کرد.

از دیگر پروژه های شناخته شده او در دانمارک می توان به خانه های فردنسبورگ (۶۲ – ۱۹۵۹)، خانه های کینگو (۱۹۵۶-۵۸)، کلیسای بگسوارد (۱۹۷۳-۷۶) و مرکز هنر طبیعی اسکاگن (۲۰۰۱) اشاره کرد.

خانه های کینگو در هلسینگور شصت و سه خانه به سبک ال است که به صورت ردیفی روی بلندی هایی ساخته شده و منظره ای از نور خورشید را برای هر خانه مهیا کرده است. خانه های کینگو اغلب به دلیل ترکیب های ساده و خلاقانه خود مورد ستایش قرار گرفته اند.

کلیسای بگسوارد کپنهاگ طرح بزرگ دیگر اوتزان پس از بازگشتش از سیدنی به دانمارک بود. او طاق های داخلی را پس از الهام گرفتن از توده های ابر طراحی کرد.

اوتزان در اوایل دهه ۱۹۷۰ به جزیره مایورکا اسپانیا نقل مکان کرده و به همراه همسرش در اقامتگاه تابستانی کان فلیز که خودش طراحی کرده بود تا زمان مرگش (۲۰۰۸) زندگی کرد.  معماری این بنا کاملاً یکپارچه و ساده است و پنجره کوچک آن اجازه می دهد تا نور به داخل فضای نشیمن نفوذ کرده و منظره ای از دریا را به نمایش بگذارد.

بیوگرافی یورن اوتزان

بیانیه بنیاد هنگام اعطای جایزه

یورن اوتزان معمار دانمارکی برنده جایزه معماری ۲۰۰۳ پریتزکر شد

یورن اوتزان معمار دانمارکی که معروف ترین ساختمان جهان به نام خانه اپرای سیدنی استرالیا را طراحی کرده برنده جایزه معماری ۲۰۰۳ پریتزکر در بیست و پنجمین سالگرد آن شد. اوتزان ۸۴ ساله بعد از بازنشستگی در خانه ای زندگی کرد که خودش در جزیره مایورکا طراحی کرده بود. بعد از او پسرانش یان و کیم حرفه معماران اوتزان را در هاربی دانمارک ادامه دادند.

توماس جی پریتزکر رئیس بنیاد هایت در اعلام انتخاب هیئت داوران گفت: “یورن اوتزان ساختمانی بسیار زیبا در استرالیا طراحی کرده که به سمبلی ملی در جهان تبدیل شده است. او علاوه بر این آثار مهم دیگری از جمله مجتمع های مسکونی، یک کلیسا، اقامتگاه ها و سایر ساختمان های تجاری را طراحی کرده و ما خوشحالیم که هیئت منصفه این استعداد بزرگ را در جشن اولین ربع قرن جایزه کشف کرده است. “

لرد روتشیلد رئیس هیئت داوران اظهار داشت: “یورن اوتزان در خلق یکی از عظیم ترین بناهای نمادین قرن بیستم آن را به تصویری از بزرگترین زیبایی جهان تبدیل کرده است. او علاوه بر این شاهکار در طول زندگی خود بادقت، زیرکانه، آرام و بدون هیچگونه یادداشت نادرست یا جنجالی کار کرده است. بنابراین او برجسته ترین برنده جایزه پریتزکر است. “

مراسم رسمی بزرگترین افتخار معماری جهان ۲۰ می ۲۰۰۳ در مادرید اسپانیا برگزار و به یورن اوتزان یک کمک هزینه ۱۰۰،۰۰۰ دلاری و یک مدال برنز اهدا شد. اوتزان اولین برنده جایزه پریتزکر از دانمارک و بیست و هفتمین افتخارآفرین از زمان پایه گذاری این جایزه در سال ۱۹۷۹ است. انتخاب او به یک ترند ده ساله از برندگان جامعه بین المللی تبدیل شده است.

بیل لیسی معمار و مدیر اجرایی جایزه پریتزکر به نقل از تقدیرنامه هیئت داوران گفت: “اوتزان همیشه از زمان خود جلوتر بوده است. او به راستی با مدرنیست هایی پیوند می خورد که قرن گذشته را با ساختمان های ماندگار و مدرن شکل داده اند. “

اِیدا لوئیس هاستابل منتقد معماری و عضو هیئت منصفه اظهار داشت: “نیم قرن طول کشید تا مسیر درست معماری زمان خود را بیابیم، سرنخ های استمرار و علائم مربوط به آینده را بشناسیم و معنای وسیع تر و عمیق تر آثار قرن بیستم را که در معرض نقد و طبقه بندی اصولی مدرنیست قرار گرفته یا به عنوان تاریخ مطرح شده را کشف کنیم. کار یورن اوتزان در این زمینه از پرمایگی و اهمیت خاصی برخوردار است. “

کارلوس جیمنز یکی دیگر از اعضای هیئت منصفه و استاد معماری دانشگاه رایس هیوستون گفت: “خارق العاده، صفتی برای تجسم زندگی و کار یورن اوتزان است. دانشوری و اراده منحصر به فرد این معمار در آثار محدود اما قانع کننده او از زمان اولین حضور درخشانش در صحنه بین المللی پنجاه سال پیش تخیل معماران و عموم مردم را به خود جلب کرد.”

جورج سیلوتی یکی دیگر از اعضای هیئت منصفه و رئیس دانشکده معماری دانشگاه هاروارد گفت: “در حالی که ممکن است اعطای جایزه پریتزکر ۲۰۰۳ به یورن اوتزان با تأخیری طولانی صورت گرفته باشد اما به طور متناقض در پیشرفت معماری، به موقع و مثال زدنی تلقی می شود. کاوشهای وی در آشفتگی فعلی اکسپرسیونیسم بی حد و مرز شخصی و تبعیت کورکورانه از تکنیک های تولید جذاب به ما یادآوری می کند که ”بیان و تکنیک“ برای ایده های عمیق و بنیادی معماری در درجه ثانویه هستند. کارهای او به ما نشان می دهد که معماری شگفت انگیز و به ظاهر “غیرممکن” به ذهنیت بشاش و دست های توانمند بستگی دارد.”

بیانیه یورن اوتزان

نمونه کارهای یورن اوتزان

نمونه کار یورن اوتزان 5
نمونه کار یورن اوتزان 10
نمونه کار یورن اوتزان 4
نمونه کار یورن اوتزان 9
نمونه کار یورن اوتزان 3
نمونه کار یورن اوتزان 8
نمونه کار یورن اوتزان 2
نمونه کار یورن اوتزان 7
نمونه کار یورن اوتزان 1
نمونه کار یورن اوتزان 6

مترجم خانم فهیمه سادات ترابی، برای تماس به صفحه تلگرام مترجم مراجعه نمایید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × 5 =

فهرست