پیتر زومتور 1

بیو گرافی معمار پیتر زومتور

پیتر زومتور پسر اسکار زومتور سازنده کابینت ۲۶ آوریل ۱۹۴۳ در بازل سوئیس به دنیا آمد. وی از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۶۲ آموزش کابینت سازی دید. زومتور بین سال های ۶۷-۱۹۶۳ در کنگره وین (دانشگاهی در وین اتریش) مشغول به تحصیل شد و سپس با کلاس های تخصصی به مطالعات بیشتر طراحی در موسسه پرات نیویورک پرداخت.

وی سال ۱۹۶۷ توسط کانتون گراوبوندن (یکی از کانتون‌های سوئیس که با کشور ایتالیا هم‌مرز می‌باشد) در اداره حفاظت از بناها علاوه بر انجام برخی مرمت ها، به عنوان مشاور ساختمان و برنامه ریزی و تحلیل گرِ معماری روستاهای تاریخی مشغول به کار شد. او حرفه خود را سال ۱۹۷۹ در هالدنشتاین سوئیس تأسیس کرد و هنوز هم با پانزده کارمند مشغول به کار است. زومتور با آنالیزا زومتور کوراد ازدواج کرده و سه فرزند به نام های آنا کاترینا، پیتر کنرادین، و جان پائولین و دو نوه دارد.

او از سال ۱۹۹۶ استاد آکادمی معماری دانشگاه ایتالیا سوئیس در مندریزیو بوده است. وی همچنین استاد مدعو دانشگاه موسسه معماری کالیفرنیای جنوبی و موسسه معماری سای-آرک در لس آنجلس در سال ۱۹۸۸؛ دانشگاه فنی مونیخ در سال ۱۹۸۹؛ و دانشکده طراحی دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۹۹بوده است.

وی جوایز بسیاری از جمله جایزه معماری پرمیوم ایمپریاله (جایزه جهانی فرهنگ در یادبود شاهزاده تاکاماتسو) از انجمن هنرهای ژاپن در سال ۲۰۰۸، جایزه معماری کارلسبرگ دانمارک در سال ۱۹۹۸ و جایزه میس فن در روهه برای معماری اروپایی در سال ۱۹۹۹ را دریافت کرده است. او سال ۲۰۰۶ برنده مدال بنیاد معماری توماس جفرسون از دانشگاه ویرجینیا شده و آکادمی هنر و ادبیات آمریکا جایزه یادبود معماری آرنولدبرونر را سال ۲۰۰۸ به او اهدا کرد.

ساختمان حمام حرارتی زومتور در والس در کتابی با عنوان “معماری، عناصر سبک معماری” که توسط مجموعه های آموزشی بارون منتشر شده به قلم پروفسور مایلز لوئیس ویرایشگر عمومی و مورخ برجسته معماری از استرالیا به “شاهکاری از جزئیات ساده که برای خلق فضاهای بسیار جوی استفاده شده است. طراحی این سازه دیوارهای سنگی سرد و خاکستری را در تضاد با گرمای نرده های برنزی قرار داده و از نور و آب برای حجاری فضاها استفاده شده است. اتصالات افقی سنگ کاری، خطوط افقی آب را تقلید می کند و در اثر برخورد با آب موجب تغییر ظریفی در بافت سنگ می شود. پنجره های تعبیه شده در شکافهای باریک سقف تشعشع نمایشی از نور ایجاد کرده که موجب برجسته نمودن جریان آب می شود. بنابراین تمام جزئیات ساختمان اهمیت حمام در سطوح مختلف را تایید می کند.” توصیف شده است.

بیوگرافی پیتر زومتور

بیانیه بنیاد هنگام اعطای جایزه

پیتر زومتور از سوئیس برنده جایزه معماری ۲۰۰۹ پریتزکر شده است

پیتر زومتور از سوئیس برنده جایزه معماری ۲۰۰۹ پریتزکر انتخاب شده است. مراسم رسمی بزرگترین افتخار معماری جهان ۲۹ می در بوینس آیرس آرژانتین برگزار و یک کمک هزینه ۱۰۰۰۰۰ دلاری و یک مدال برنز به این معمار ۶۵ ساله اهدا شد.

اگرچه بیشتر سازه های زومتور در سوئیس هستند اما او پروژه هایی در آلمان، اتریش، هلند، انگلیس، اسپانیا، نروژ، فنلاند و ایالات متحده طراحی کرده است. معروف ترین اثر وی حمام های حرارتی والس در سوئیس است که مطبوعات از آن به عنوان “شاهکارش” یاد می کنند. اخیراً مزرعه کلیسای کوچک سنت نیکولاس فلو در نزدیکی کلن آلمان تحسین منتقدان را برانگیخته است. هیئت منصفه نه تنها به آن سازه ها بلکه به موزه کلومبا کلن توجه ویژه ای داشته و این موزه را “اثر شگفت انگیز معاصری با لایه های مختلف تاریخی” نامیده اند.

توماس جی پیتزکر رئیس بنیاد هایت به نقل از تقدیرنامه هیئت داوران گفت: “پیتر زومتور معمار چیره دستی است که همکارانش در سراسر جهان از او به خاطر کارهای متمرکز، غیر قابل انعطاف و استثنایی اش تمجید کرده اند. تمام ساختمان های پیتر زومتور استحکام و زیبایی بی انتهایی دارند. او استعداد نادری در ترکیب افکار صریح و دقیق با بعد شاعرانه دارد و این منجر به آثاری می شود که همیشه الهام بخش هستند. “

سخنان زومتور در کتابش با عنوان “معماری تفکر” اینگونه بیان شده است: “من معتقدم که معماری امروز باید بازتاب وظایف و پتانسیل هایی باشد که در ذات خودش است. معماری وسیله یا نمادی برای چیزهایی نیست که به جوهره اش تعلق ندارند. معماری در جامعه ای که از غیر ضروریات تجلیل می کند می تواند مقاومت کرده، اتلاف اشکال و معانی را بی اثر و به زبان خودش صحبت کند. من معتقدم که زبان معماری سوال از سبک خاصی نیست. هر ساختمان برای کاربرد خاصی، در مکان معینی و برای جامعه مشخصی ساخته شده است. ساختمانهای من در تلاش برای پاسخ دقیق و منتقدانه به سؤالاتی هستند که از این واقعیت های ساده ناشی می شوند.”

لرد پالومبو رئیس هیئت داوران پریتزکر درباره تقدیرنامه بیشتر توضیح داد: “زومتور توانایی زیرکانه ای در ساخت فضاهایی دارد که اهمیتشان بیشتر از یک ساختمان است. معماری او احترام به محل احداث بنا، میراث فرهنگ محلی و درسهایی ارزشمند از تاریخ معماری را نشان می دهد. مواد از توفال چوب سرو گرفته تا شیشه های ماسه زده در دستان ماهر زومتور همانند هنرمندان متبحر به شیوه ای استفاده می شوند که از خصوصیات منحصر به فرد خود در خدمت معماری ماندگار تجلیل می کنند.”

زومتور بعد از ژاک هرتسوگ و پیر دو مورون در سال ۲۰۰۱، دومین برنده جایزه معماری پریتزکر از سوئیس است. هدف از جایزه سالانه معماری پریتزکر تجلیل از یک معمار در قید حیات است که سازه هایش ترکیبی از استعداد، خیال و تعهد بوده و مشارکت قابل توجهی به بشریت و محیط زیست از طریق هنر معماری داشته است.

هیئت داوران برجسته ای که زومتور را به عنوان برنده جایزه سال ۲۰۰۹ برگزیدند متشکل از لرد پالومبو رئیس هیئت داوران، حامی بین المللی معماری لندن، رئیس هیئت امنای گالری سرپنتاین، رئیس سابق شورای هنر بریتانیای کبیر، رئیس سابق بنیاد گالری تیت و مدیر سابق آرشیو میس فن در روهه در موزه هنرهای مدرن نیویورک؛ آلخاندرو آراونا معمار و مدیر اجرایی شرکت المنتال در سانتیاگو شیلی؛ شیگرو بان معمار و استاد دانشگاه کیئو در توکیو ژاپن؛ رولف فلبوم رئیس هیئت مدیره شرکت ویترا در بازل سوئیس؛ کارلوس جیمنز استاد دانشکده معماری دانشگاه رایس و مدیر استودیوی کارلوس جیمنز در هیوستون تگزاس؛ یوهانی پالاسما معمار، استاد و نویسنده هلسینکی فنلاند؛ رنزو پیانو معمار و برنده پیتزکر از پاریس فرانسه و جنوا ایتالیا؛ کارن استین نویسنده، ویراستار و مشاور معماری در نیویورک؛ و مارتا تورن مدیر اجرایی جایزه و معاون روابط خارجی دانشکده معماری مادرید اسپانیا بودند.

پریتزکر گفت: “ما با وجود دو برنده از آمریکای جنوبی تاکنون مراسم رسمی جایزه معماری پریتزکر را آنجا برگزار نکرده ایم. اسکار نیمایر از برزیل برنده سال ۱۹۸۸ و پائولو مندز دا روشا برنده سال ۲۰۰۶ جایزه پریتزکر بوده اند. ما مراسم آنها را به ترتیب در شیکاگو و استانبول برگزار کردیم. سالن ها هر ساله در سراسر جهان با تاکید روی اماکن تاریخی و برجسته معماری تغییر می کنند. ما در آسیا، اروپا و آمریکای شمالی از جمله مکزیک مراسمی برگزار کرده ایم و اکنون وقت آن است که به آمریکای جنوبی سفر کنیم.”

فیلیپ جانسون نخستین برنده جایزه پریتزکر در سال ۱۹۷۹ است. لوئیس باراگان از مکزیک در سال ۱۹۸۰، جیمز استرلینگ از انگلیس در سال ۱۹۸۱، کوین روشه در سال ۱۹۸۲، یو مینگ پِی در سال ۱۹۸۳، ریچارد مایر در سال ۱۹۸۴، هانس هولاین از اتریش در سال ۱۹۸۵، گوتفرید بوهم از آلمان در سال ۱۹۸۶، کنزو تانگه اولین معمار ژاپنی در سال ۱۹۸۷، فومیهیکو ماکی دومین معمار ژاپنی در سال ۱۹۹۳، تادائو آندو سومین معمار ژاپنی در سال ۱۹۹۵، رابرت ونتوری در سال ۱۹۹۱، آلوارو سیزا از پرتغال در سال ۱۹۹۲، کریستین دپورتزآمپاک از فرانسه در سال ۱۹۹۴، گوردون بانشفت از ایالات متحده و اسکار نیمایر از برزیل در سال ۱۹۸۸، فرانک گری از ایالات متحده در سال ۱۹۸۹، آلدو روسی از ایتالیا در سال ۱۹۹۰، رافائل مونئو از اسپانیا در سال ۱۹۹۶، سور فهن از نروژ در سال ۱۹۹۷،  رنزو پیانو از ایتالیا در سال ۱۹۹۸، نورمن فاستر از انگلستان در سال ۱۹۹۹ و رم کولهاس از هلند در سال ۲۰۰۰ برنده جایزه معماری پریتزکر شدند. ژاک هرتسوگ و پیردومورون از سوئیس در سال ۲۰۰۱، گلن مورکات از استرالیا در سال ۲۰۰۲، یورن اوتزان از دانمارک در سال ۲۰۰۳، زها حدید از انگلستان در سال ۲۰۰۴، تام مین از ایالات متحده در سال ۲۰۰۵، پائولو مندز دا روشا از برزیل در سال ۲۰۰۶، ریچارد راجرز در سال ۲۰۰۷ و ژان نوول از فرانسه در سال ۲۰۰۸ این جایزه را دریافت کردند.

خانواده پریتزکر به دلیل علاقه به ساخت و مشارکت در توسعه هتل های هایت سراسر جهان و چون معماری تلاشی خلاقانه بود که در جایزه های نوبل جای نگرفته رشته معماری را انتخاب کردند. این رویه ها پس از نوبل صورت گرفت و انتخاب نهایی با تامل عمیق و رأی گیری هیئت منصفه بین المللی به صورت مخفی صورت می گیرد. انتخاب کاندیدا برای جایزه سالهاست که با صدها نماینده از کشورهای مختلف دنیا ادامه دارد.

بیانیه پیتر زومتور

نمونه کارهای پیتر زومتور

نمونه کار پیتر زومتور 5
نمونه کار پیتر زومتور 10
نمونه کار پیتر زومتور 4
نمونه کار پیتر زومتور 9
نمونه کار پیتر زومتور 3
نمونه کار پیتر زومتور 8
نمونه کار پیتر زومتور 2
نمونه کار پیتر زومتور 7
نمونه کار پیتر زومتور 1
نمونه کار پیتر زومتور 6

مترجم خانم فهیمه سادات ترابی، برای تماس به صفحه تلگرام مترجم مراجعه نمایید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهارده − 9 =

فهرست