سور فهن 1

بیوگرافی معمار سور فهن

سور فهن (۱۹۲۴-۲۰۰۹) در اروپا به عنوان یکی از با استعدادترین معماران نروژ شناخته شده بود. اکثر نویسندگان معماری فهن را در مکتب مدرنیست جای داده بودند اما او می گوید: “من هرگز خود را جزو مدرنیست ها تصور نمیکردم بلکه دنیای تصویری و مخالف بناهای یادبودی لوکوربوزیه و همچنین کارکردگرایی دهکده های کوچک شمال آفریقا برایم جذاب بود اما شما ممکن است بگویید که من در سایه مدرنیسم رشد کرده ام.”

فهن می گوید: “من همیشه فکر می کردم که از معماری سنتی نروژی فرار کرده ام اما خیلی زود فهمیدم که در همان زمینه فعالیت می کنم. نحوه تفسیر موقعیت پروژه، نور و مصالح ساختمانی با اصالت من رابطه نزدیکی دارند.”

فهن سال ۱۹۲۴ در کنگسبرگ نروژ متولد شد و مدرک خود را سال ۱۹۴۹ از دانشکده معماری اسلو گرفت.

او با معماران نروژی هم نسل خودش مثل نوربرگ-اسکولز، گرونگ، مژلوا و وسترلید، و یورن اوتزان (معمار دانمارکی که بعداً بخاطر طراحی خانه اپرای سیدنی در استرالیا شهرت یافت) سازمان معماران پیشرو اسلو نروژ را تشکیل داد که شاخه ای از کنگره بین المللی معماری مدرن در نروژ بود و تأثیر عمیقی در خلق معماری داشت که پایه و اساس محکمی در جنبش مدرن بوده اما با مواد و زبان خاص منطقه و زمان خودشان بیان شده بود.

فهن بورسیه تحصیلی دولت فرانسه را دریافت کرد که سال ۱۹۵۳ و ۱۹۵۴ به او اجازه زندگی در پاریس را داد.

وی سال ۱۹۵۸ بخاطر طراحی غرفه نروژی خود در نمایشگاه جهانی بروکسل بلژیک و سال ۱۹۶۲ بخاطر غرفه نوردیک در نمایشگاه دوسالانه ونیز مورد توجه بین المللی قرار گرفت.

وقتی از فهن درباره مهمترین بخش معماری اش سؤال شد او پاسخ داد که مهمتر از همه چیز ساخت چوبی یا بتونی بنا و هماهنگی، توازن و درست استفاده کردن از مواد است. او معماری زبره کاری را فراخوانده و به تفصیل می پردازد “ساخت بنا در طبیعتی کاملاً بکر مبارزه و حمله فرهنگ بر طبیعت است. من در این رویارویی می کوشم بنایی بسازم که مردم را از زیبایی محیط، دیدن ساختمان در آن محوطه و امید به کشف بیشتر زیبایی های آنجا آگاه تر کند.”

فهن نور را یکی دیگر از مصالح ساختمانی می داند که در هیچ جایی مثل غرفه نوردیک نمایشگاه دوسالانه ونیز آشکار نیست. این ساختمان در اطراف درختان در حال رشد و از دیوارهای مستحکم بتونی با سقف شفاف بتونی دو طرفه و دارای منافذی برای تنه های درخت ساخته شده است. شاخه های پر برگ درختان و طراحی تیرهای سقف برای پخش نور خورشید فضای درونی نمایشگاه را با نور لطیفی که به نوردیک شناخته شده مجهز کرده است.

موزه یخچالهای طبیعی فهن به عنوان نقطه عطفی در معماری معاصر مورد تمجید قرار گرفته است. این بنا روی دشتی قرار گرفته که توسط یخچالهای جاستادل در دهانه آبراهه (فیورد) فیرلند به وجود آمده اند. این موزه در مرکز چشم اندازی واقع شده که توسط سطح شیب دار کوه و آبراهه ای با یخچالی بالای آن شکل گرفته است. فهن می گوید زمانی که با قایق به محل موزه نزدیک می شوید بتن سفید موزه مانند صخره ای روی سطح شیبدار کوه  بنظر می رسد. صخره هایی که روی تپه های چشم انداز اسکاندیناوی قرار گرفته همیشه برای من جذاب بوده اند و الهام بخش ساختن بتن شدند.

فهن از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۹۳ استاد معماری دانشکده اسلو بود. او به طور گسترده در دانشگاه واسا فنلاند، دانشکده معماری آرهو دانمارک، انجمن معماری استکهلم، دانشگاه تروندهایم، آزمایشگاه بین المللی معماری و طراحی در اروبینو ایتالیا و انجمن معماری لندن در اروپا سخنرانی کرده است. او همچنین در پاریس، اشتوتگارت آلمان، بارسلونا اسپانیا و رم سخنرانی کرده است. فهن در ایالات متحده استاد مدعو اتحادیه کوپر نیویورک، آکادمی هنرهای کرانبروک در بلومفیلد هیلز میشیگان، موسسه فناوری ماساچوست، دانشگاه هاروارد، کرنل و ییل بوده است. اثر وی سال ۱۹۶۸ در موزه هنرهای مدرن به نمایش گذاشته شد.

بیوگرافی سور فهن

بیانیه بنیاد هنگام اعطای جایزه

سور فهن برنده جایزه معماری ۱۹۹۷ پریتزکر شده است.

سور فهن معمار ۷۲ ساله نروژی که در اسلو به زندگی و کار مشغول بود برنده جایزه معماری ۱۹۹۷ پریتزکر شد. جی آرتور پریتزکر رئیس بنیاد هایت که این جایزه را سال ۱۹۷۹ پایه گذاری کرد به نقل از تقدیرنامه هیئت داوران معماری فن را “… ترکیبی برجسته و جذاب از اشکال مدرن که با سنت اسکاندیناوی آمیخته شده بود…” توصیف می کند. فهن بیستمین معمار در جهان است که برنده بالاترین افتخار معماری شد. مراسم رسمی ۳۱ می در بیلبائو اسپانیا برگزار و یک کمک هزینه ۱۰۰،۰۰۰ دلاری به او اهدا شد.

جی کارتر براون رئیس هیئت داوران پریتزکر اظهار داشت که اثر فهن “…ایده آل جایزه پریتزکر از معماری به عنوان هنر را به تصویر می کشد”. ایدا لوئیس هاستابل یکی از اعضای هیئت داوران می گوید “سور فهن بهترین های مدرنیسم قرن بیستم را به نمایش می گذارد… این اثری بی نظیر از زندگی با پرمایگی خارق العاده، درک و کیفیت است”. چارلز کوریا از داوران پریتزکر و معمار برجسته اهل بمبئی هند اثر او را اینگونه ستایش می کند “…زبان نوآورانه و غزلی فوق العاده از معماری که مانند همه هنرهای واقعی دقیق و کاملاً انسانی است”. توشیو ناکامورا سردبیر و نویسنده معماری از ژاپن معتقد است اثر فهن “… در رویکردش به طراحی از لحاظ انعطاف پذیری منطقه ای، مواد، تخیل و هندسه ضمنی شاخص است …”

بیشتر آثار فهن در زادگاهش نروژ و سپس در سوئد و دانمارک ساخته شده اند. او سال ۱۹۵۸ برای طراحی غرفه نروژی خود در نمایشگاه جهانی بروکسل و سال ۱۹۶۲ به خاطر طراحی غرفه نوردیک خود در نمایشگاه دوسالانه ونیز مورد توجه بین المللی قرار گرفت.

دو پروژه موزه او توجه گسترده ای را به خود جلب کرده است: موزه یخچالهای طبیعی که سال ۱۹۹۱ روی جلگه ای واقع شده که توسط یخچال جاستادل در دهانه آبراهه (فیورد) فیرلند ساخته شده است. این موزه مرکز چشم اندازی واقع شده که توسط سطح شیب دار کوه و آبراهه ای با یخچالی در بالای آن شکل گرفته است. پروژه دومش موزه آکروست اثر نقاش و نویسنده مشهور نروژی به نام کیجل آکروست را تجلیل می کند. پیش از این دو موزه پروژه دیگری به نام موزه کلیسای جامع هدمارک در هامار نروژ سال ۱۹۷۹ تکمیل شد. این موزه محلی از خانه های اربابی و اسقف های اوایل قرن چهاردهم است. فهن برای حفظ این مکان تاریخی خرابه های داخل و اطراف آن را ساخته است.

او اقامتگاه های خصوصی بسیاری، خانه ای برای سالمندان که الهام بخش آن میس فن در روهه بوده و بسیاری ساختمانهای دیگر را طراحی کرده است . توسعه تئاتر ملی کپنهاگ یکی از بحث برانگیزترین پروژه هایش  بود که منتقدین آن را به دلیل “… فضای باشکوهش مثل کلیسای جامع” تحسین کرده اند.

بیل لیسی مدیر اجرایی جایزه پریتزکر به نقل از تقدیرنامه رسمی هیئت داوران بیان می کند “فهن با اجتناب از زیرکی، بدیع بودن و احساسات، تفسیر خود از مدرنیسم قرن بیستم را به طور پیوسته و مداوم طی پنجاه سال گذشته دنبال کرده است. او با طراحی دقیق یک پروژه پس از دیگری استعداد و خلاقیتی را به نمایش گذاشته که اکنون وی را در بین معماران پیشتار جهان قرار داده است.”

لیسی معمار و رئیس دانشگاه ایالتی نیویورک در پرچس نظر خود را اینگونه بیان کرد: “معماری فهن شاعرانه، اندیشناک، احساساتی، جسورانه و در عین حال محقرانه است. تا آنجایی که لوئیس کان معمار شیفته مواد و پیامدهای معماری آنها شده است.”

فهن از نسل معماران پس از جنگ جهانی دوم بود که سال ۱۹۴۹ با دریافت مدرک دیپلم خود از دانشکده معماری اسلو فارغ التحصیل شد. در آن زمان آلوار آلتو معمار فنلاندی تأثیر چشمگیری بر معماری اروپا و به ویژه آرنه کرسمو یکی از معماران برجسته نروژ داشت. کرسمو تبدیل به دوست و مربی بزرگی برای سور فهن شد و در خانه ای که کرسمو طراحی کرده بود زندگی می کرد.

مراسم اهدای جوایز هر ساله با ادای احترام به معماری تاریخی و معاصر در مکانهای مختلف جهان برگزار می شود. مراسم اهدای جایزه سور فهن ۳۱ می ۱۹۹۷ در موزه گوگنهایم بیلبائو در کشور باسک در شمال اسپانیا برگزار شد. این بنا که توسط فرانک گری برنده جایزه ۱۹۸۹پریتزکر طراحی شده بود برای افتتاح رسمی در ماه اکتبر تکمیل شد. این ساختمان پیش از این توسط خوآن کارلوس پادشاه سابق اسپانیا به عنوان “… بهترین ساختمان قرن بیستم” مورد ستایش قرار گرفته بود. این دومین سال متوالی است که مراسم اهدای جوایز در یک محل ساختمانی برگزار شد. این جایزه سال گذشته به خوزه رافائل مونئو معمار اسپانیایی در مرکز ناتمام گتی اهدا شد که توسط ریچارد مایر یکی دیگر از برندگان پریتزکر ۱۹۸۴ طراحی شده بود.

بیانیه سور فهن

نمونه کارهای سور فهن

کارهای سور فهن 3
کارهای سور فهن 6
کارهای سور فهن 2
کارهای سور فهن 5
کارهای سور فهن 1
کارهای سور فهن 4

مترجم خانم فهیمه سادات ترابی، جهت تماس به صفحه تلگرام مترجم مراجعه نمایید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

هفت + 4 =

فهرست