بیوفیلی و مزایای آن در معماری و فضاهای داخلی: آوردن فضاهای بیرون به داخل

اکنون معماران و طراحان در جستجوی راه‌حل‌ های طراحی برای مواجهه‌ مناسب با آینده، نگاهشان به « بیوفیلی » به عنوان منبع مهمی از الهام برای ارتقای بهزیستی، سلامتی و راحتی معطوف شده است.

بیوفیلی و مزایای آن در معماری و فضاهای داخلی

اگر شخصی بخواهد محیطی با آسایش کامل را تصور کند، احتمالاً اولین تصویری که در ذهنش نقش میبندد مکانی است احاطه شده توسط طبیعت، که میتواند جنگل، کوه، دریا یا چمنزار باشد. کمتر کسی یک دفتر کار یا مرکز خرید را به عنوان منبع آسایش و آرامش تصور میکند. با این وجود، اکثر مردم تقریباً ۸۰ تا ۹۰ درصد از وقت خود را در فضا های داخلی سپری میکنند و در حال رفت و آمد بین خانه و محل‌ کارشان هستند.

بیوفیلی چیست؟

از زمان تمدن‌ های نخستین، طبیعت به عنوان سکونتگاه طبیعی انسان‌ ها، فراهم آوردنده‌ سرپناه، غذا و دارو های درمانی است. انقلاب‌ های صنعتی و فناورانه با حرکت شتابان به سوی مدرنیته، شکل تعامل انسان با طبیعت را تغییر داده‌اند. اصطلاح بیوفیلی  در یونان باستان تحت عنوان عشق به موجودات زنده ترجمه میشود (فیلیا یعنی: عشق و تمایل). اگرچه به‌ نظر میرسد این اصطلاح نسبتاً جدید باشد و به تدریج در رشته‌ های معماری و طراحی داخلی جذابیت پیدا کرده باشد، اما بیوفیلی ابتدا در سال ۱۹۶۴ توسط روانشناسی به‌نام اریش فروم مورد استفاده قرار گرفت، سپس در دهه ۱۹۸۰ توسط ادوارد اُ ویلسون محبوب شد، او که یک زیست‌ شناس بود، چگونگی قطع ارتباط با طبیعت به دلیل شهرنشینی را بررسی کرد.

Courtesy of Wikimedia Commons

طراحی بیوفیلی چیست؟

اصل اساسی بیوفیلی نسبتاً ساده است: پیوند انسان‌ها با طبیعت در جهت بهبود بهزیستی. چگونه معماران میتوانند این ارتباط را برقرار کنند؟ با ادغام طبیعت در طرح هایشان.

راهبرد اصلی آوردن ویژگی‌ های جهان طبیعی مانند آب، گیاهان سبز، نور طبیعی، عناصری مانند چوب (در جایی که بافت چوبی دیده میشود) و سنگ به داخل فضا های مصنوع است. استفاده از اشکال و فرم‌های گیاهی به جای خطوط صاف و همچنین ایجاد ارتباط بصری به‌ عنوان مثال میان نور و سایه از ویژگی‌ های طرح‌ های بیوفیلی است.

بیوفیلی -3
بیوفیلی -5
بیوفیلی -4

چرا در محل کار خود به این نوع طراحی نیاز داریم؟

مطالعات زیادی در خصوص مزایای ادغام طبیعت در محل کار انجام شده‌ است. یک کارمند به طور میانگین ۸ تا ۹ ساعت در روز در داخل دفترکار مینشنید، عادتی که سرانجام عوارض آن تاثیرش را بر بدن انسان میگذارد. اثرات منفی آن شامل کاهش سرعت سوخت و ساز، افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌ های قلبی، افزایش خطر ابتلا به افسردگی، دردکمر و گردن است. اخیراً ادغام طرح‌ های بیوفیلی در محل‌ های کاری مدرن توسط معماران باعث  افزایش بهره‌ وری و خلاقیت و کاهش غیبت کارمندان شده‌ است. به عبارت دیگر، هرچه دفتر کار کمتر شبیه دفتر کار به‌ نظر برسد، نتایج بهتری حاصل خواهد شد.

بیوفیلی -6

چگونه طرح‌ های بیوفیلی و چوب در هم تنیده‌اند؟

روش‌ های زیادی برای ترکیب طرح‌ های بیوفیلی وجود دارد اما یک راه‌حل محبوب کاربرد چوب است. چوب ماده‌ای طبیعی و تطبیق‌ پذیر است که ارتباط بسیار خوبی با فضای بیرون ایجاد میکند. مطالعات نشان داده‌اند چوبی که بافت آن قابل مشاهده باشد، سیستم عصبی ارادی را آرام میکند که باعث کاهش استرس میشود.

چوب به دلیل وفور نوع، بافت‌ و رنگ‌ از نظر ظاهری، ارتباط بصری خاصی با طبیعت برقرار میکند. چوب چه به عنوان کفپوش استفاده شود یا پنل یا مبلمان، جذابیتی فراگیر دارد. در حالی که برخی معماران برای جلوه‌ بهتر چوب را صیقل می‌دهند، برخی دیگر از آن به همان شکلی که هست استفاده میکنند و پیچیدگی طراحی موجود در بافت چوب را برجسته میکنند.

در عمل چوب را میتوان در فضا های داخلی مختلف (دفاتر کار، هتل‌ ها، رستوران‌ ها و خانه‌ ها) استفاده کرد و باز هم همان ارتباط بصری و حسی را با طبیعت ایجاد کرد. اغلب معماران از ترکیب چوب با گیاهان سبز و نور طبیعی زیاد، یک پالت طراحی بیوفیلی غنی ایجاد میکنند که موجب ارتقا بهزیستی میشود.

بیوفیلی -7
بیوفیلی -9
بیوفیلی -8

مقاله فوق ترجمه مطلب Bringing the Outdoors Inside: The Benefits of Biophilia in Architecture and Interior Spaces از سایت آرچ دیلی است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

6 + چهارده =

فهرست