بیوگرافی معمار بالکریشنا دوشی
بالکریشنا دوشی در ۲۶ آگوست ۱۹۲۷ در پونا هند در خانواده ای پرجمعیت متولد شد که دو نسل در صنایع مبلمان مشغول بودند. او با نشان دادن استعدادش در هنر و درک نسبی آن در سن پایین، توسط معلم مدرسه اش با معماری آشنا شد. او مطالعات معماری خود را در سال ۱۹۴۷ که هند به استقلال دست یافت در مدرسه معماری آقای جمست جیجیبوی بمبئی (مومبای) از قدیمی ترین و برجسته ترین موسسات معماری هند آغاز کرد.
جاه طلبی و ابتکار دوشی بسیاری از لحظات حیاتی زندگی اش را – مثل سوار شدن در کشتی هند به لندن جایی که او رویای پیوستن به موسسه سلطنتی معماران بریتانیا را دیده بود؛ و یا در حرکت به پاریس برای کار زیر نظر لوکوربوزیه با وجود ناتوانی در صحبت کردن به زبان فرانسوی؛ تا قبول مسئولیت بازسازی کشورش- جهت داده بود.
او در سال ۱۹۵۴ به هند بازگشت تا بر پروژه های لوکوربوزیه در چندیگر و احمدآباد از جمله ساختمان انجمن مالکین میل (احمدآباد، ۱۹۵۴) و خانه شودان (احمدآباد، ۱۹۵۶) نظارت کند. دوشی در ابتدای سال ۱۹۶۲ برای ساخت موسسه مدیریت هند در شهر احمدآباد با لوئی کان کارکرد و بیش از یک دهه به همکاری با هم ادامه دادند.
در سال ۱۹۵۶ دوشی دو معمار را استخدام و حرفه خود رابا نام وستوشیلپا پایه گذاری کرد که پس از آن به مشاوران وستوشیلپا تغییر نام داد. او با استخدام پنج شریک و شصت کارمند آن را گسترش داد و از زمان تأسیسش بیش از ۱۰۰ پروژه اجرا کرده است. وی با احترام برای زندگی، فرهنگ شرقی و نیروهای طبیعت و با الهام از معماران غربی پیش از خود، دیدگاه هنری اش را شکل داد و نوعی معماری شخصی، با چشم انداز مناظر، صدا ها و خاطرات گذشته اش خلق کرد. در کنار احترام فراوانش برای تاریخ و فرهنگ هند، عناصر دوران جوانی اش – از خاطرات زیارتگاه ها، معابد و خیابان های شلوغ تا بوی لاک و چوب از کارگاه مبلمان پدربزرگش – همه به معماری او راه می یابند.
دوشی از طیف گسترده ای از ساختمان های تکمیل شده اش که شامل نهاد ها، مجتمع های گوناگون، پروژه های مسکن، فضاهای عمومی، گالری ها و اقامتگاه های خصوصی است، استودیوی معماری سانگت (احمدآباد، ۱۹۸۰) را به عنوان یکی از شخصی ترین تلاش هایش بخاطر می آورد. “سانگت تصاویر و ارتباطات سبک زندگی هندی را در هم می آمیزد. فضای استودیو بخش های فراموش شده مرتبط و محرک و خاطرات مکان های تخریب شده را ادغام می کند. سانگت مدرسه ای دائمی است که در آن فرد می آموزد، از یاد می برد و بازآموزی می کند. این پناهگاهی برای فرهنگ، هنر و پایداری است که در آن بر پژوهش، امکانات سازمانی و حداکثر پایداری تأکید شده است.”
وی در سال ۱۹۷۸ بنیاد وستوشیلپا را برای مطالعات و تحقیقات در طراحی محیطی تاسیس کرد تا استانداردهای طراحی و برنامه ریزی بومی را برای ساخت مکان های سازگار با محیط زیست و شرایط اجتماعی و فرهنگی هند توسعه دهد. بنیاد او امروزه رابطی موثر بین دانشگاهیان و مشاوران حرفه ای است. دوشی – موسس، سرپرست و رئیس سابق دانشکده معماری و برنامه ریزی (احمدآباد، ۱۹۶۶-۲۰۱۲) بود که در سال ۲۰۰۲ به دانشگاه برنامه ریزی و فناوری های زیست محیطی تغییر نام داد. او در حال حاضر رئیسی بازنشسته و همچنان ساکن احمدآباد است.
دوشی که در سطح ملی و بین المللی شناخته شده است برنده جایزه اداره هنر و صنایع دستی فرانسه (۲۰۱۱)؛ جایزه جهانی دستاورد مادام العمر معماری پایدار از موسسه معماری فرانسه، پاریس (۲۰۰۷)؛ جایزه ملی نخست وزیر برای برتری در برنامه ریزی و طراحی شهری هند (۲۰۰۰)؛ جایزه معماری آقاخان برای مسکن جامعه آرانیا (۱۹۹۳-۱۹۹۵) ؛ مدال طلای آکادمی معماری فرانسه (۱۹۸۸)؛ مدال طلای موسسه معماران هند (۱۹۸۸)؛ و جایزه ملی پادما شری دولت هند (۱۹۷۶) شده است. دوشی یکی از اعضای موسسه سلطنتی معماران بریتانیا و موسسه معماران هند و یکی از اعضای افتخاری موسسه معماران آمریکایی است. او از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ عضو هیئت داوران جایزۀ پریتزکر و عضو کمیته انتخابی مرکز ملی ایندیرا گاندی و جایزه معماری آقاخان بوده است.
نمایشگاهی از آثارش با عنوان “محل جشن: واقعی، مجازی و خیالی” پیش از سفر به موزه هنر شانگهای چین (۲۰۱۷) در گالری ملی هنرهای مدرن دهلی هند (۲۰۱۴) افتتاح شد. او اخیراً ۲۷مین سخنرانی معماری سالانه اش را در آکادمی هنر سلطنتی لندن، بریتانیا (۲۰۱۷) ارائه کرده است.
آثار منتشر شده او عبارتند از: مسیرهای ناشناخته (بنیاد وستوشیلپا، ۲۰۱۱)؛ “ساختمان ملی در ایندور هند” بینندگان خیالی کجا هستند؟: معماری تبادل اجتماعی توسط پروفسور هنسی بتر بارازا (انتشارات پریسکوپ، ۲۰۱۲)؛ و کارهای متعدد دیگرش که در مجلات بین المللی مربوطه مانند مجله معماری و شهرسازی (ژاپن)، مجله معماری (بریتانیا) و مجله آربیتار(ایتالیا) چاپ شده اند.
دوشی عضو کمیته بین المللی برای تهیه منشور بین المللی آموزش معماران بود که توسط اتحادیه بین المللی معماران در ارتباط با یونسکو (۱۹۹۵) اداره میشد و دارای مدرک دکترای افتخاری از دانشگاه پنسیلوانیا ایالات متحده (۱۹۹۰) و دانشگاه مک گیل کانادا (۲۰۰۵) است. او پروفسور مدعو موسسه فناوری ماساچوست؛ دانشگاه پنسیلوانیا، فیلادلفیا؛ دانشگاه ایلینوی، اربانا شمپین؛ دانشگاه رایس، هیوستون؛ دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس؛ و دانشگاه هنگ کنگ بوده است و در دانشکده ها و موسسات معتبر سراسر جهان سخنرانی کرده است.